Psí exkrementy #23110 Stav hlášení: Vyřízený problém

Vložil(a): eDitt   |   9. 5. 2024 (10:06) | Zobrazit všechna hlášení přispěvatele

Vážení zastupitelé,

obracím se na Vás s prosbou o zvýšení kontrol ve vnitrobloku našeho obytného areálu “Dětské hřiště Vnitroblok Radhošťská”, kde podle pravidel platí povinnost vedení psů na vodítku. Toto pravidlo je bohužel často porušováno a mnoho psů se zde pohybuje volně. Tato situace představuje značné bezpečnostní riziko, zejména vzhledem k přítomnosti oploceného dětského hřiště uprostřed vnitrobloku, kde by si měly děti moci bezpečně hrát.

Dále bych ráda upozornila na časté konflikty mezi psy, což vytváří stresující prostředí nejen pro obyvatele s psy, ale i pro ty, kteří psy nemají. Situace je neudržitelná a vyžaduje okamžitou pozornost.

Žádám tedy o pravidelné kontroly dodržování pravidel chování psů v našem vnitrobloku, aby se zabezpečilo bezpečné a přívětivé prostředí pro všechny obyvatele.

Reakce Čisté Trojky | 9. 5. 2024 (10:53)

Dobrý den,
děkujeme za Váš podnět. Předáváme na MČ P-3.
Marek Čistá Trojka

Vložil(a): eDitt   |   9. 5. 2024 (15:49) | Zobrazit všechna hlášení přispěvatele

Díky, jen ještě doplním, že je to kritické hlavně v ranním čase 7:30 - 9:00

Vložil(a): eDitt   |   20. 5. 2024 (15:56) | Zobrazit všechna hlášení přispěvatele

Dobrý den, nikdo se mi neozval a nic se nezměnilo. Prosím o info, kam bylo předáno, ať se mohu doptat.

Reakce Čisté Trojky | 30. 5. 2024 (14:29)

Dobrý den,

plně chápu Vaše rozčarování nad popsanými jevy. Celé popsané problematice se věnuje obecně závazná vyhláška hlavního města Prahy o ochraně veřejné zeleně č. 6/2001 Sb. HMP. Ta sice dle §3, odst. 2 d) zakazuje nechat volně pobíhat psy ve veřejné zeleni ale explicitně neurčuje, že musí být zrovna na vodítku. V praxi může „nevolný“ pohyb znamenat třeba i stav, zvaný „pes u nohy“, což ale také není přesně definováno. Tato nejednoznačnost bohužel strážníkům městské policie velmi komplikuje rozhodování, zda v případě přistižení nedisciplinovaného pejskaře byl či nebyl spáchám přestupek.

Městská část se může řídit pouze legislativou hlavního města a její dodržování lze vymáhat pouze prostřednictvím městské policie. Protože jsme si je naše městská část delší dobu vědoma mimo jiné i výše uvedených nejednoznačností, aktuálně připravujeme výzvu Prahy 3 směrem k MHMP, aby neprodleně zahájil práce na novelizaci platné vyhlášky tak, aby byly podobné jevy přesně kategorizovány a přestupky tak byly jednoznačně kvalifikovatelné a vymahatelné.

Děkuji za pochopení MČ p-3