Další podněty Čisté Trojce #15535 Stav hlášení: Vyřízený problém

Vložil(a): Šárka   |   13. 12. 2021 (12:32) | Zobrazit všechna hlášení přispěvatele

Dobrý den,

ráda bych dala podnět ke zlepšení stravování dětí ve státních mateřských školách.
Jak se můžeme dočíst v odborné literatuře (např. knihy "Doba jedová - cukry" fyzika Geryho Taubese nebo "Dva bílé jedy" a další a další publikace) konzumace cukru může mít za následek obezitu, diabetes, demenci a rakovinu. Jedná se také o jednu z nejnávykovějších látek na světě.
Moje dcera začala v loňském roce chodit do školky a zjistila jsem, že ve státní MŠ se podává čaj slazený cukrem, k svačinkám bývají kromě pečiva s rozličnými pomazánkami také buchty, loupáky, croissanty, (popř. jiné sladké pečivo), ochucené slazené jogurty, pribináčky, slazené kukuřičné lupínky, ochucená slazená mléka, kakao. Sondovala jsem u spřátelených rodičů a i ve školce mi potvrdili, že toto je poměrně běžný jídelníček dětí ve státních mateřských školách. Je zajímavé, že toto se děje za dozoru výživové poradkyně z odboru školství, které se dle zaměstnanců naší MŠ zasílají jídelníčky ke kontrole.
Rozumím tomu, že existuje nějaký rozpočet a že některé zdravé potraviny se do něj prostě se svou cenou nevejdou. Nicméně například neoslazovat v mateřských školách čaj cukrem je opatření, které nestojí ani korunu. Proto si myslím, že některé změny by se jistě daly udělat i při zachování rozpočtu a řada rodičů by toto jistě ocenila. Frustrace rodiče, který vyváří celé dny a víkendy domácí pokrmy z české sezónní zeleniny a následně předá dítě do MŠ, kde je nacpáno buchtami, kakaem a k obědu si dá bůhvíkolik slazených čajů, je totiž poměrně velká.

Děkuji Vám za zvážení mého podnětu případně za tipy, kam se mohu s tímto obrátit

Šárka Laštůvková

Reakce Čisté Trojky | 13. 12. 2021 (14:39)

Dobrý den,
děkujeme za Váš podnět. Obrátit se musíte zřejmě na ministerstvo školství.
Pavel, Čistá Trojka